UA | RU | EN | PL

Фотозйомка: Хрестини та Причастя


Фотозйомка: Хрестини та Причастя

Фотозйомка Хрестини та Причастя. Перші кроки маленького християнина в цьому світі — усі чекали цього дня, зібралися бабусі та дідусі, родичі та друзі. Всі вітають батьків і самого "винуватця" свята, бажають всього найкращого, мама і тато щасливі, останні приготування зроблені, малюк по-своєму переживає, а ми — фотографуємо.

Хрещення — найперше Таїнство, таїнство духовного перенародження, яке звершується над людьми, що вступають до Христової Церкви. Про його значення Христос сказав Никодимові: «Істинно кажу тобі: хто не народиться від води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже…» (Ів. III, 5). Сам Ісус Христос хрестився від Івана в Йордані. Кого хрестять, тричі занурюють у воду (у католиків, а довший час і в православних, замість занурювання тричі поливають водою): занурення означає духовне умирання для гріховного життя і зняття первородного гріха Адамового. А виринання з води — духовне народження від води й Духа в нове християнське життя. В народі таїнство Хрещення називають Хрестини.

Хрещеник мусить бути вимитий, переодягнений в чисту одежу. До нього ставлять кума та куму, які, як духовні батьки, приймуть його від купелі хрещення і мають навчати його жити по християнському. Ставиться купіль з водою, запалюються свічки. На аналої лежать св. Хрест і Євангеліє. Священик в єпітрахилі (іноді в ризі) починає оголошення відповідними молитвами за хрещеника і заклинанням, себто призиванням імені Божого на прогнання від хрещеника всіх диявольських підступів. Хрещеник тричі відрікається від сатани, від демонів його і від усіх діл його, тричі висловлюючи приєднання до Христа. Коли Хрестять малих дітей, то хрестять їх по вірі їх батьків та кумів, а все потрібне промовляють за дитину куми.

Після того хрещеника помазують св. оливою на знак того, що він приліплюється до дерева — Церкви Христової. Освячується вода і хрещеника занурюють тричі в воду. Людина після виходу з купелі стає очищеною від гріхів. На знак цього на новоохрещеного одягається чиста біла одежина, а на шию надівають хрестик на знак того, що новоохрещений вже християнин. Таїнство св. Хрещення, якщо воно виконано правильно, себто «во ім'я Отця і Сина і св. Духа» і з трьома зануреннями, не може повторюватися над тією ж людиною, бо духовне народження, як і тілесне, буває тільки раз. Тому й у Символі Віри говориться:«Визнаю одно Хрещення на відпущення гріхів».

Євхаристія, або Святе Причастя(грец. ευχαριστία — «подяка») — одне з головних християнських Таїнств, яке визнають католицька, греко-католицька, православна та протестантські церкви. Воно є основою Євхаристійної літургії. Православ'я і Католицизм навчають, що Євхаристія — це Тіло і Кров Христові під видами хліба і вина, що Спаситель подав на Тайній Вечері на поживу душ, та що приймаючи Пресвяту Євхаристію (св. Причастя), люди приймають дійсне Тіло і Кров Христову, в які перетворилися хліб і вино під час Святої Літурґії. Деякі протестанти натомість відкидають перетворення хліба й вина в Тіло й Кров Христові: одні з них твердять, що Пресвята Євхаристія — тільки символ тіла і крові Христових; інші визнають що в ній є якась Божа сила, і що хоч люди приймають в ній звичайний хліб і вино, все ж отримують такі ласки, ніби приймали б самого Христа.

Фотозйомка Причастя та Хрестин не так давно з"явилася на ринку фотопослуг. Імовірно, наші батьки не мають жодного фото зі свого першого Причастя, а тим більше з Хрестини, ми (сьогоднішнє покоління батьків) маємо в кращому випадку кілька роздрукованих з плівки фотографій, наші діти вже матимуть якісні фото, які з роками підігріватимуть спогади про цю визначну подію. Також гарно виглядатиме фотокнига з цього приємного дійства —  як правило, друкуємо п'ять мінібуків - по одному хресним батькам, по одному — бабусям, і один мінібук-фотокнига — для батьків малюка.

Найбільше переглядали